MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,68 yükselirken, Japon Nikkei %1,53 ve Hong Kong’un Hang Seng endeksi %0,16 arttı. 06.44 itibariyle S&P500 vadeli işlemleri %0,61 ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,92 eksideler. Genel durumda ise ; Biden’ın yaptırımları ve asker gönderme konusundaki isteksizliği piyasalara bir miktar rahatlama sağlıyor. Ancak bu çatışma uzun süreli bir sorun olacak gibi ve merkez bankalarını sıkılaştırma yolunda tutacak küresel enflasyonist baskılara eklenecek. Rus işgali başladığında gerilemeye başlayan petrol fiyatları, Cuma günü arz kesintilerine ilişkin endişelerle yeniden yükselişte. Brent ham petrol vadeli işlemleri %2 artışla varil başına 101.20$’a , ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü de 94.46$’a yükseldi. Spot altın, yatırımcıların güvenli liman arayışıyla Eylül 2020’den bu yana en yüksek seviyesi olan 1.973 $’a dokunarak %0,4 düşüşle ons başına 1.910,96 $’a gerilerken, 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin faizi perşembe günü %1,84’e düşüşün ardından %1,95’te kaldı. ABD doları endeksi de %0,12 düşüşle 96,98’e geriledi. Biden, Putin’inin Sovyetler Birliği’ni yeniden yaratma konusunu yanlış bir rüya olarak nitelendirdi. Ancak, Batılı müttefiklerle bu noktada ne kadar ileri gitmesi gerektiği konusundaki görüş ayrılıkları ve Cumhuriyetçilerden daha fazlasını yapması gerektiği yönündeki eleştirileri arasında, Putin’in kendisine yaptırımlar uygulamaktan ve Rusya’yı SWIFT uluslararası bankacılık sisteminden ayırmaktan çekindi. Yaptırımlar, Rusya’nın dolar, euro, sterlin ve yen cinsinden iş yapma kabiliyetini sınırlamayı amaçlıyor. Hedefler arasında, devlet destekli Sberbank ve VTB’nin yanı sıra Rus seçkinlerinin üyeleri ve aileleri de dahil olmak üzere beş büyük banka vardı. Rusya’nın en büyük borç vereni olan Sberbank, artık ABD bankalarının yardımıyla para transferi yapamayacak, ayrıca, Rusya’nın ticari elektronik ve bilgisayarlardan yarı iletkenlere ve uçak parçalarına kadar her şeye erişimini engellemeyi amaçlayan ihracat kısıtlamaları da duyurdu. Bir zamanlar Moskova’dan yönetilen ancak şimdi NATO ve AB üyesi olan Baltık ülkelerinin dışişleri bakanları dün Rusya’nın SWIFT’e erişimini durdurma çağrısında bulunmuştu. Diğer AB üye ülkeleri böyle bir hamle yapmak konusunda isteksizler çünkü bu Rus bankalarını çok zorlayacak olsa da Avrupalı alacaklıların paralarını geri almalarını zorlaştıracak. BIS verilerine göre de , Avrupalı borç verenlerin Rusya’ya yabancı bankaların maruz kaldığı yaklaşık 30 milyar dolarlık aslan payına sahip olduğunu görülmekte. Diğer taraftan diplomasi trafiğinden sızanlara göre ; Italya ,Avusturya ve Almanya geniş bankacılık sektörü , İtalya Demiryollarını içeren ve lüks mallara , Belçika ise elmas satışının ve geneli ise enerji sektörüne yaptırım uygulama konusunda geniş isteksizlik içindeymiş. Sonuç; En sert yaptırımlar çetindir çünkü Rusya’ya ve AB’ye zarar verirler.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Asya Borsaları Cuma günkü sabah işlemlerinde çoğunlukla yükseldi. Rusya’nın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği askeri operasyona ilişkin gelişmeler yatırımcıların odağında yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Avrupa Birliği (AB) Liderleri, Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak Rusya’ya, ülkenin ekonomisini ve kişilere yönelik ek yaptırımları kabul etti.
ABD Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Rusya’nın tüm bankacılık varlıklarının yaklaşık yüzde 80’ini hedef alan ekonomik ve finansal yaptırımlar getirerek, Rus mali sisteminin temel altyapısını hedef alan kapsamlı ekonomik önlemleri uygulamaya koyduğunu duyurdu.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya’ya karşı yeni yaptırımları açıklayarak, tüm büyük bankalarının İngiltere’deki varlıklarının dondurulması da dahil olmak üzere daha ağır ek yaptırım paketini duyurdu.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya’ya karşı yeni yaptırımları duyurarak, 58 Rus kişi ve kuruluşa para cezası kesileceğini ve söz konusu kişi ve kuruluşların tüm ihracat izinlerinin durdurulacağını açıkladı.
ABD Başkanı Joe Biden, ABD askerlerinin Ukrayna’daki savaşa katılmayacaklarını belirterek, “Toplamda 1 trilyon dolar varlığa sahip bankalara yaptırım uyguladık” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, düzenlediği basın toplantısında, “Rusya dünya ekonomisinin bir parçası olmaya devam ediyor ve bu sisteme zarar vermeyi planlamıyor.” açıklamasında bulundu.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ülkede genel seferberlik ilan ederek bu yöndeki kararnameyi imzaladı.
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Rus güçlerine karşı Çernobil Nükleer Santrali’nin kontrolünü kaybettiklerini bildirdi.
Rus borsasındaki ve rublesindeki değer kayıplarının ardından, Moskova Borsası 25 Şubat 2022 tarihli sabah seansının iptal edildiğini duyurdu.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından ABD’nin Almanya’ya 7 bin asker göndereceği bildirildi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Ukrayna’da Vladimir Zelenskiy yönetimini devirmeye çalışacağına inandığını söyledi.
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun aşağı getirilmesi çabaları çerçevesinde Fed’in Mart’ta 50 baz puan ile başlayarak yıl ortasına kadar faizi 100 baz puan artırması gerektiğini söyledi.
Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed’in Mart ayında faiz artırmasını desteklediğini, ancak 50 baz puanlık bir artırım yapılmasını için zorlayıcı bir neden görmediğini söyledi.
Fed/Daly: Mart faiz artırmak için iyi bir zaman İngiltere’de tüketici güveni Şubat ayında, pandeminin başından bu yana görülen en büyük düşüşü yaşadı.
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı