Dernek İle Vakıf Kurmak Arasındaki Farklar
Bilindiği üzere genel olarak Türk hukukunda tüzel kişilik bazında dernek ve vakıflar oldukça ön plandadır. Dernek ve vakıflardan hangisinin daha avantajlı olacağı, daha çok ortaya konmak için meydana gelen oluşumun özelliğine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Şimdi gelelim asıl konumuz olan dernek kurmak ile vakıflar arasındaki farkları birlikte incelemeye.
DERNEK
|
VAKIF
|
Derneklerin kurulabilmesi için en az 7 kişi şarttır.
Dernekler daha çok kişi topluluğundan oluşmaktadır. Topluluk ve kişi sayısıyla yapılmakta olan faaliyetler öne çıkar.
|
Vakıf kurabilmek için 1 kişi dahi yeterlidir. Yani herhangi bir kişi kısıtlaması söz konusu değildir.
Vakıflar ise malvarlığı topluluğudur. Malın kullanımı ve çokluğu ön plana çıkar.
|
Üye olunabilir.
|
Üye olunamaz.
|
Derneğin kurulabilmesi adına izain, karar vs. gibi etkenlere gerek duyulmaz. bu konuda yalnızca bildirim yapılır.
|
Vakfın kurulabilmesi adına asıl olan mahkeme kararı gerekir. |
Kar veya kazanç amacı güdemezler.
Dernekte vasiyetname veya noter senedi ile kurulma gibi bir durum olamaz.
|
Belirli şartlar dahilinde ticari faaliyette bulunulması mümkün durumdadır. Fakat kar paylaşma amacı gütmezler.
Vakfın ölüme dayalı tasarrufla veya resmi senetle kurulması söz konusudur.
|
|
|
|
|
Yukarıda dernek ile vakıf kurmak arasındaki farkları en ince ayrıntısına kadar belirttik. Sizlerde bu şartları inceleyerek artık hangisi adına kurum hedefiniz varsa ona yönelirsiniz. Vakıf Kurma Maliyeti ve Şartları
Yukarıda ifade genel açıklamalar neticesinde vakıf kurma şartları ve maliyetlerini şu şekilde ele alabiliriz:
l Öncelikle vakfın net bir amacı olmalıdır ve bu amaç doğrultusunda ilerlemelidir. Bu amaç aslında Cumhuriyetin Anayasanın temel ilkelerine ve Anayasa ile düzenlenen niteliklerine, ahlaka, milli birliğe, milli menfaatlere ve hukuka aykırı ya da belli bir cemaat veya ırk mensuplarına aykırı olamaz.
l Kurucu başka tüzel kişi ise mevcut olan bu tüzel kişiliğin kuruluş işleminde vakıf kurmaya yönelik yetkilendirme bulunması gerekir.
l Kurucu tüzel veya gerçek kişi olabilir. Fakat bu kişi gerçek kişi ise Türk Medeni Kanununda mevcut olan fiil ehliyetine sahip olması gereklidir. Yani ayırt etme gücüne kısıtlı ve sahip olmamalıdır.
l Tescil işlemlerinin gerçekleştirilmiş olması gerekir.
l Kanun genel bir tanım kapsamında özgülenmesi veya yeterli mal ifadesini kullanıyor. 2020 tarihi kapsamında asgari vakıf kurma sermayesini sizler için derledik. Gelin hep birlikte inceleyelim.
l
Tabii ki bunların en temeli kanuni şartlardır. Bu süreçte ciddi hukuki meselelerin düzenlenmesi gerekir.
l Somut olayın özellikleri baz alınarak hukuki temelleri sağlam olan bir vakıf kurulmalıdır. Uzun süreli vade durumunda hukuki problem doğmasının önüne dilediği gibi geçebilsin. Bu hususta avukat yardımı almak oldukça büyük önem taşıyor.
Vakıf kurma şartları arasında elbette bu kurumun vakıf kurma maliyeti de vardır. Vakıf kurmanın ne kadar masraflı olduğu sorusunun cevabı hemen hemen her yıl değişkenlik göstermektedir. 2022 yılı vakıf kurmak için gerekli olan asgari sermaye 90 bin TL’dir.
Bu rakam, özgülenecek olan asgari tutardır. Bu miktar her sene Vakıflar Meclisi tarafından güncellenip, değişkenlik gösterebilmektedir.
Kaynak: https://dernekciler.com
Vakfın Kurulabilmesi İçin Ne Gerekmektedir?
Vakıflar Türk Medeni Kanun’un belirli kuralları neticesinde kurulmaktadır. Vakıf kurmak adına yeterli oranda mal varlığını temsil eden hak ya da mal varlığı belirli bir hedef doğrultusunda tahsis etmek gerekir. Vakıf kurabilmek için belirli bir sermayenin beraberinde Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne düzenlenecek olan başvurunun da en olumlu biçimde sonuçlanması gereklidir.
Dernek ile vakıf arasındaki farklar arasındaki farlarda ,sağladığı hizmetler ve kurumun özeti konusunda bazen değişiklikler gözlemlenebilmektedir.
Vakıflar Ne Gibi Hizmetleri Sağlarlar?
Vakıflar dayanışma ve yardımlaşma maksadıyla kurulmaktadır ve bu doğrultuda yardıma ihtiyacı olan kişilere ekonomik ve mali destek düzenli olarak sağlanmaktadır.